LA  CONSILIUL  CONSULTATIV  AL ELEVILOR ,   PENTRU PROBLEMELE  DE BACALAUREAT  1998

        Clasa a XII-a reprezinta  in  viata fiecaruia un moment unic  " Ce-i chiar asa unic in acest << drum>>  batatorit de  atatea  generatii?", se vor intreba unii cu malitiozitate. Ei bine , dati-mi voie sa va contrazic. Generatia 1994-1998, pe care, noi, elevii am numit-o cu sarcasm "generatia ploii", traieste  momente de incertitudine in ceea ce priveste bacalaureatul . Schimbarile care se fac in modul de organizare si de desfasurare al bacalaureatului  ne naucesc de-a dreptul.
Totusi constient de acest lucru, Ministerul Educatiei Nationale a infiintat un "Consiliu cosultativ" al elevilor din ultima clasa de liceu. Bine, bine, dar ce reprezinta acest  consiliu si la ce foloseste? Asta inseamna ca la toate clasele a XII-a dintr-un liceu au trebuit sa-si aleaga un reprezentant care sa-i  tina la curent cu toate schimbarile facute de minister. Pentru aceasta reprezentantul este nevoit sa participe la sedintele administrative ale liceului, alaturi de domnii si doamnele profesoare, precum si la intrunirile, la nivel judetean, ca si ceilalti reprezentanti de la liceele din judet conduse de diferiti inspectori.
        Asa ca, iata-ma, in ziua de 20 ianuarie, prezenta in jurul orei 10 la liceul "Ioan Slavici" . Intrunirea a avut loc intr-un cabinet de informatica ultradotat si au participat patru domni inspectori si o doamna profesoara cu rol de secretara. Si pentru a ni se reaminti ca suntem inca la scoala, s-a facut prezenta. Au raspuns prezent reprezentantii celor 38 de  (scoli) licee din 40  cate exista in judet. As putea spune ca intrunirea  s-a desfasurat pe doua parti. In prima parte ni s-au comunicat cele mai noi hotarari luate de minister. Una care parea a "ultimatum "  a fost aceea care trebuia sa ne alegem reprezentantul  in "Consiliul consultativ  national" pana la sfarsitul discutiilor. Iar  pentru ca lucrurile sa mearga mai bine la anul s-a infiintat si "Consiliul consultativ" al elevilor  din clasa a XI-a, discutiile cu acesti reprezentanti vor incepe inca de pe acum, In  miezul problemei  s-a patruns cand am  fost informati ca s-a renuntat la corectarea lucrarilor in doar trei  centre pe judet, fiecare liceu care organizeaza examenele de bacalaureat va deveni un centru de corectat pentru probele scrise. Se va pastra tactica tragerii la sorti a profesorilor din comisia de  bacalaureat, a vicepresedintelui si a secretarului, (acestia din urma vor fi trasi la sorti cu 48  de ore inante de inceperea examenelor,  urmand ca in preziua respectiva sa se prezinte la locul unde au fost desemnati). Mai mult, chiar daca rugaciunile noastre fierbinti au fost ascultate  si-n comisia de bacalaureat ce se va prezenta la liceul nostru ar fi  si un profesor din scoala noastra, biletul cu  numele dansului va fi pus inapoi in urna si va avea loc o noua extragere.
        In ceea ce priveste strict metodologia de pregatire  a examenului de bacalaureat va pot spune ca-n pregatirea noastra, de baza raman manualele. Ne putem orienta (in probele de oral) si dupa subiectele elaborate de minister, acestea fiind doar variante posibile. Sprijinul acordat de domnii profesori va fi de asemenea important, dumnealor fiind obligati sa ne prezinte subiectele de oral si scris date la bacalaureat in ultimii doi-trei ani; de asemenea se va  stabili de catre conducerea scolii un grafic al consultatiilor la care vom lua parte. Dirigintele devine  "indrumatorul elevilor pentru  bacalaureat ". Mai mult , se va tipari o brosura cu toate facultatile din  tara  in care se va prezenta in ce masura va influenta media bacalaureatului  media generala de intrare la facultatea respectiva. Dupa cum se poate observa  se munceste de zor la finisarea detaliilor. Tot ceea ce avem  noi de facut este, binenteles,sa invatam si sa ne prezentam optiuniile pana in data de 15 martie, dirigintelui care le va comunica la inspectorat pana la sfarsitul lunii.
In cea de-a doua parte a intalnirii au fost ridicate diferite probleme. S-a venit de asemenea si cu propuneri. Este de remarcat faptul ca domnii inspectori s-au aratat foarte receptivi la doleantele noastre. Este de prisos sa va mai enumar seria de intrebari care au tinut specificul fiecarui liceu, dar este interesant de stiut ca s-au facut propuneri ca :
        1. Pe biletul de la probele orale sa existe trei subiecte din care doar doua sa fie obligatorii;
        2. Pentru calcularea mediei de admitere-n  facultate sa se ia in considerare acele note care fac obiectul examenelor;
        Intrunirea s-a incheiat cu alegerea reprezentantului in "Consiliul national" in persoana domnisoarei Oana Cheta, obisnuita cu astfel de activitati si hotarata sa obtina cat mai multe bile albe pentru  noi. Sa speram ca eforturile nu-i vor fi zadarnice!
       ANA  ILINCA, clasa a XII-a